Bahan-bahan:
1 peket laksa rebus
6 ekor ikan kembung
2 keping asam gelugur
6 biji bawang merah - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 sudu teh lada hitam - dikisar
Sedikit santan
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
6 ekor ikan kembung
2 keping asam gelugur
6 biji bawang merah - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 sudu teh lada hitam - dikisar
Sedikit santan
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Bahan-bahan hiasan:
Sedikit kacang panjang - dihiris
Sedikit bawang besar - dimayang
Sedikit timun - dihiris
Sedikit tauge - dicelur
Sedikit bawang besar - dimayang
Sedikit timun - dihiris
Sedikit tauge - dicelur
Cara menyediakan:
1. Mula-mula, rebus ikan kembung bersama asam gelugur.
2. Ambil bahagian isinya dan kisar. Ketepikan ikan kisar ini.
3. Ambil air rebusan ikan tadi dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masukkan ikan yang telah dikisar tadi.
5. Masukkan juga kesemua bahan-bahan lain yang dikisar iaitu bawang merah, halia, serai dan lada hitam.
6. Tuangkan santan ke dalamnya. Kacau rata.
7. Masak sehingga mendidih.
8. Masukkan pula garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
9. Setelah masak, tuangkan kuah laksa di atas laksa rebus.
10. Hiaskan dengan kacang panjang, bawang besar, timun dan tauge.
2. Ambil bahagian isinya dan kisar. Ketepikan ikan kisar ini.
3. Ambil air rebusan ikan tadi dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masukkan ikan yang telah dikisar tadi.
5. Masukkan juga kesemua bahan-bahan lain yang dikisar iaitu bawang merah, halia, serai dan lada hitam.
6. Tuangkan santan ke dalamnya. Kacau rata.
7. Masak sehingga mendidih.
8. Masukkan pula garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
9. Setelah masak, tuangkan kuah laksa di atas laksa rebus.
10. Hiaskan dengan kacang panjang, bawang besar, timun dan tauge.
No comments:
Post a Comment