Tuesday, 2 August 2011

Acar Ikan Kering




Bahan-bahannya

500gm isi ikan kurau kering
6 ulas bawang putih dikupas dan dibelah dua
6 ulas bawang kecil dikupas dan dibelah dua
sedikit cili padi (kalau nak pedas, boleh tambah)
sedikit daun kari
sedikit gula
sedikit gula merah
sedikit cuka

Bahan-bahan giling

10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
sedikit kunyit hidup (kalau guna kunyit serbuk pun okay)

Bahan-bahan rempah

2 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk ketumbar

Cara memasak

1. Ikan kering digoreng separuh masak. Ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan giling. Biar sampai pecah minyak.
3. Kemudian masukkan bahan rempah dan sedikit air. Kacau dan biar sampai naik bau wangi.
4. Masukkan ikan kering, bawang kecil, bawang putih, cili padi dan daun kari. Kacau rata dan biarkan sebentar.
5. Masukkan gula merah, gula dan cuka secukup rasa serta sedikit air.
6. Masak sehingga kering. Dah siap dan boleh dimakan.

No comments:

Post a Comment