Bahan-Bahan
- 3 keping ayam bahagian paha/drumstick - di cuci bersih
- 1 biji bawang besar - dihiris bulat
- 1 biji lemon/ limau nipis - dihiris bulat
- 3 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan rempah
- 1/4 sudu kecil garam masalla
- 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk rempah campuran (mixed herbs)
Cara Memasak:
- Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah dan garam. Perapkan dalam 30 minit.
- Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil (boleh juga di alas dengan daun pisang)
- Susunkan hirisan limau nipis, bawang besar dan daun pandan di dalam dulang yang beralas foil tadi.
- Kemudian susun ayam di atasnya. Tutup dulang dengan foil aluminium.
- Bakar pada suhu 250^c selama 1 jam.
- Keluarkan dulang dan cucuk foil dengan garfu untuk buat lubang.
- Masukkan semula ke dalam oven dan bakar lagi selama 10 minit.
No comments:
Post a Comment