Bahan-bahan:-
- 2 cawan/500ml tepung berprotein tinggi( tepung roti)
- 160-170ml air
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar lemak sayur
- 1 sudu kecil dry yeast
- 1/2 sudu kecil bread softener
- 1/2 sudu kecil bread improver
- Masukkan semua bhn ke dalam mangkuk adunan. Uli sehingga tak melekat ditangan. Buat bentuk bulat.
- Sapukan mangkuk dgn sedikit minyak. Kemudian masukkan doh pizza tadi. Tutup mangkuk dengan tuala lembab. Biarkan doh naik dua kali saiznya.
- Ambik doh tadi. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Buat bentuk bulat. Rehatkan sekejap dalam 5-10 minit.
- Ambik doh dan canaikan sedikit. Kemudian tebar macam buat roti canai. Jgn canai lama-lama nanti roti pizza jadi keras. Tekan-tekan pada bahagian tepinya. Biarkan naik sekejap dalam 5-10 minit. Kemudian bolehlah letak topping ikut suka hati.
- Bakar pizza dengan suhu 190 degree selama 15 minit. Atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment