Wednesday, 3 August 2011

Roti Pizza


Bahan-bahan:-


  • 2 cawan/500ml tepung berprotein tinggi( tepung roti)
  • 160-170ml air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar lemak sayur
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • 1/2 sudu kecil bread softener
  • 1/2 sudu kecil bread improver
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bhn ke dalam mangkuk adunan. Uli sehingga tak melekat ditangan. Buat bentuk bulat.
  2. Sapukan mangkuk dgn sedikit minyak. Kemudian masukkan doh pizza tadi. Tutup mangkuk dengan tuala lembab. Biarkan doh naik dua kali saiznya.
  3. Ambik doh tadi. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Buat bentuk bulat. Rehatkan sekejap dalam 5-10 minit.
  4. Ambik doh dan canaikan sedikit. Kemudian tebar macam buat roti canai. Jgn canai lama-lama nanti roti pizza jadi keras. Tekan-tekan pada bahagian tepinya. Biarkan naik sekejap dalam 5-10 minit. Kemudian bolehlah letak topping ikut suka hati.
  5. Bakar pizza dengan suhu 190 degree selama 15 minit. Atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment