Wednesday, 3 August 2011

KEK CHIFFON


BAHAN BAHANNYA :-
Acuan chiffon 22 cm  

Bahan A

* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak

Bahan B

* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar

CARA MENYEDIAKANNYA :-

Bahan (A): 


1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau.
   ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan
    dan kacau lagi.
3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama 
    baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu


.Bahan (B) :- 

1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi
    hingga kembang.
4.  Masukkan cream of tar tar. 
     Pukul lagi hingga betul2 kembang,
     jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
5. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam
    bahan A sedikit demi sedikit....guna 
    spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
6. Tuang adunan ke dalam periuk lubang..
     tak perlu di lenser.
7. Setelah siap, hentakkan beberapa kali
    dan bakar selama 45-50 minit 175c.
8. Setelah masak, angkat kek dan terus
    terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
9. Setelah sejuk, boleh lah dipotong dan hidangkan

No comments:

Post a Comment