Bahan-bahan yang direndam selama 3 minggu:
1 kg limau nipis - direbus dan dipotong 8
150 gm garam kasar
300 ml cuka
150 gm garam kasar
300 ml cuka
Bahan-bahan lain:
40 gm halia - dicincang
30 gm cili padi - dibelah 2
30 gm cili padi - dibelah 2
Bahan-bahan tumisan:
20 gm biji sawi
15 gm halba - digoreng tanpa minyak dan dikisar halus
30 gm serbuk cili
70 gm gula
1 cawan minyak masak
Daun kari
15 gm halba - digoreng tanpa minyak dan dikisar halus
30 gm serbuk cili
70 gm gula
1 cawan minyak masak
Daun kari
Cara Menyediakan:
1. Toskan limau yang telah direndam selama 3 minggu.
2. Panaskan minyak. Masukkan biji sawi, serbuk halba, serbuk cili, gula dan daun kari. Kacau hingga rata dan naik baunya.
3. Kemudian masukkan limau dan gaul hingga sama rata.
4. Jika suka, boleh juga rendamkan kacang panjang muda dan lobak merah bersama untuk dicampurkan di dalam acar.
No comments:
Post a Comment