Bahan-bahan (5-6 orang)
2 sudu petis/otak udang (shrimp paste)
1 sudu tepung jagung
2 biji Gula Melaka
2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus
4 sudu sos cili
Gula
Garam
1 sudu tepung jagung
2 biji Gula Melaka
2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus
4 sudu sos cili
Gula
Garam
Cara-cara
- Panaskan 2 cawan air dalam periuk. Masukkan gula Melaka. Masak sehingga agak pekat sedikit.
- Masukkan petis udang, sos cili, bawang putih, garam dan gula secukup rasa.
- Kacau tepung jagung sehingga sekata di dalam cawan yang berisi air. Masukkan ke dalam periuk.
- Kacau sehingga sebati. Biarkan 2-3 minit di atas api.
- Siap untuk dihidangkan dengan bebola ikan, sotong, ketam dan sebagainya yang telah dicelup dalam air panas.
No comments:
Post a Comment