Tuesday, 12 July 2011

Makanan Laut Goreng Tempura


Bahan-bahan:6 ekor udang harimau - dikupas kulit
3 ekor sotong - dipotong bulat
3 keping rumpai laut
100gm tepung gandum
1 biji telur
60ml air sejuk
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan mayones wasabi:5 sudu makan mayones
2 sudu teh wasabi
Garam dan gula secukup rasa

Bahan salsa mangga:1/3 biji mangga masak
1/3 biji lada benggala merah
1/3 biji bawang besar
1 tangkai daun ketumbar
1/2 biji buah lemon
Garam dan gula secukupnya

Cara memasak:1. Celupkan makanan laut ke dalam bancuhan tepung gandum yang telah dicampur dengan garam, lada sulah, rumpai laut, telur dan air secukupnya. Sebatikan.
2. Panaskan minyak dan goreng udang dengan memegang kulit ekornya. Balik-balikkan sehingga masak rangup. Angkat dan toskan. Goreng makanan laut sehingga habis dan asingkan.
3. Untuk membuat mayones wasabi pula, satukan mayones dan wasabi. Kacau rata.
4. Seterusnya untuk membuat salsa mangga, satukan kesemua bahan yang dipotong halus dan digaul rata.
5. Akhir sekali, perahkan jus lemon. Kacau rata dan perasakan.

No comments:

Post a Comment