Tuesday, 12 July 2011

Madu Angsa




Bahan-bahan:
1.8 kg pulut hitam
1/8 daripada sebuku ragi basah
2 kg gula pasir
5 cawan air
Cara Menyediakan:
1. Gelekkan sedikit pulut hitam untuk membuang selaput hitamnya.
2. Rendam pulut hitam selama tiga jam.
3. Kukus pulut hitam sehingga masak. Sejukkan.
4. Campurkan dan ramas 1/8 ragi dengan segenggam gula pasir (daripada 2 kg gula tadi).
5. Taburkan pada pulut hitam dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan pulut hitam ke dalam pasu dan tutup mulut pasu dengan kain maslin.
7. Perap pulut hitam selama tiga hari.
8. Campurkan gula pasir selebihnya dengan 5 cawan air. Jerangkan di atas api seperti memasak air gula. Kacau sehingga benar-benar likat.
9. Setelah likat, tuangkan ke dalam pulut hitam. Masak di atas api yang perlahan, kacau seperti mengacau wajik. Kelikatannya mengikut kesukaan anda.
10. Angkat dan ia boleh dihidangkan ketika panas. Bagaimanapun ramai yang suka madu angsa yang telah disejukkan terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment